Bu çiçeği koparmanın cezası servet değerinde

Bu çiçeği koparmanın cezası servet değerinde

Çiçeği koparmak, büyük bir bedele mal olabilir

Beydağları Sahil Milli Parkı içinde, sıcaklıkların artmasıyla birlikte özgün bitki türleri ortaya çıkmaya başladı. Kemer’de sadece bulunan Kemer orkidelerini görmek için bölge sakinleri ve turistler turlar düzenliyor.

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, orkidelerin ve endemik bitkilerin yasak olmasına rağmen toplandığını belirterek, “Orkideler, salep üretiminde kullanılmak üzere kaçak şekilde toplanıyor. Bu, sadece ekonomik bir sorun değil, aynı zamanda ekolojik bir felaket anlamına geliyor. Beydağları Sahil Milli Parkı’nda yapılan araştırmalarda, burada yetişen Kemer orkidelerinin yurt dışında satıldığını tespit ettik. Bu durum biyokaçakçılığın ne kadar büyük bir tehdit olduğunu gösteriyor” dedi.

Türkiye, bitki çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Prof. Dr. Deniz, “Ülkemizde yaklaşık 10 bin bitki türü bulunmakta olup, bunların 3 bin 500’ü endemiktir. Antalya’da sadece 700 endemik bitki türü yetiştirilmektedir. Bunlardan 250’si dünya genelinde sadece Antalya’ya özgü olup, yakın çevrede bulunmamaktadır. Bu genetik mirasa sahip çıkmazsak, asla geri getiremeyiz” dedi.

‘İzinsiz Bitki Toplamanın Cezası 1 Milyon TL’yi Aşabilir’

Biyokaçakçılığın sadece ticari amaçlı olmadığını, bazı insanların iyi niyetle dahi bitki toplamanın büyük bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan İsmail Gökhan Deniz, “Tehlike altındaki bitki ve hayvan türlerinden bir dokunun alınması, o türün geleceğini tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle izinsiz bitki toplamanın cezası 1 milyon TL’yi aşabilir. Kemer orkidelerini koparmanın cezası ise 557 bin 212 TL. Toprağından alınan bir bitki, asla doğal yaşamını sürdüremez. Bunun yerine doğal ekosistemde kalmalıdır” dedi.

‘Kaçak Bitki Toplayanları Jandarmaya Bildirin’

Biyokaçakçılığın sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz, “Vatandaşlar, bitki veya hayvan toplayan kişileri gördüklerinde jandarmaya ya da kolluk kuvvetlerine haber vermeli. Bilimsel toplama dahi belirli izinler gerektirir. Bu izinler olmadan yapılan her toplama suçtur. Bir yaprak veya tohum bile ülkemizin biyolojik zenginliğinden çalınmış bir değerdir” dedi.

Deniz, internet üzerinden endemik bitki yumrularının satışının biyokaçakçılığın boyutlarını gösterdiğini

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar