Bayram tatilinin mesai hesaplaması değişti! Cebe daha çok para girecek

Bayram Tatilinde Mesai Hesaplama Sistemi Değişikliğe Uğradı! Daha Yüksek Gelir Elde Edebilirsiniz
Ramazan Bayramı bu yıl 30-31 Mart, 1 Nisan tarihlerinde kutlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kamu çalışanları 2, 3 ve 4 Nisan tarihlerinde idari izinli sayılacak. Bu sayede halkımız toplamda 9 günlük bir bayram tatili fırsatı yakalayacak” açıklamasında bulundu. 9 günlük bayram tatili kararının ardından çalışanlar, bayram mesailerinin detaylarını merak etmeye başladı.
İşte Bayram Mesaisinin Hesaplama Yöntemi
Dini ve resmi bayramlarda çalışanlara ödenen ek ücret, bayram mesaisi adı altında yer almaktadır. Mevzuata göre, bayram günlerinde çalışan personele günlük ücretlerinin iki katı ödeme yapılır. Bu hesaplama için çalışanın brüt maaşı 30’a bölünerek günlük kazancı hesaplanır ve bu miktarın iki katı bayram mesai ücreti olarak ödenir.
Asgari Ücretli Bir Çalışan Bayram Mesaisi İçin 3.033 TL Alabilir
2025 yılı için brüt asgari ücret 26.005 TL olarak belirlendi. Bu rakama göre, bir asgari ücretlinin günlük kazancı 866,85 TL’dir. Bayram günlerinde çalıştığında ise bu miktarın iki katı olan 1.733 TL ödeme alır. Bayram tatili boyunca (arife günü dahil 3,5 gün) çalışan bir asgari ücretlinin alacağı toplam mesai ücreti 3.033 TL olacaktır.
Hafta Sonuna Denk Gelen Bayram Mesaileri 2,5 Kat Fazla Ödenir
Eğer bayram tatili hafta sonuna denk geliyorsa, mesai ücreti 2,5 kat olarak hesaplanır. 2025 yılı Ramazan Bayramı’nda arife günü cumartesiye, bayramın ilk günü ise pazara denk geliyor. Bu durumda çalışan bir personel günlük 1.300 TL ödeme alacaktır. Böylece hafta sonu mesaisi dahil olmak üzere, bayram süresince çalışan bir asgari ücretlinin eline 3.683 TL ek mesai ücreti geçecektir.
Fazla Mesai Yapılması Durumunda Ücret Yüzde 50 Artışla Ödenir
Bayram tatili sırasında normal mesai saatlerinin dışında çalışanlara fazla mesai ücreti ödenir. Fazla mesai ücreti, bayram mesai ücretinin yüzde 50 fazlası olarak hesaplanır.