ABD’deki Türk öğrenci gözaltına böyle alındı

Rümeysa Öztürk adlı Türk doktora öğrencisi ABD’de gözaltına alındı
Massachusetts eyaletinde bulunan Tufts Üniversitesi’nde eğitim gören Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, dün akşam saatlerinde evinin yakınlarında ABD İç Güvenlik Bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından gözaltına alındı.
Rümeysa Öztürk, Tufts Üniversitesi’nde doktora eğitimini sürdürmekte olup dün akşam Somerville’deki evinden iftar için dışarı çıktığında, sivil ICE görevlileri tarafından durduruldu.
Maskeli 6 Görevli Rümeysa Öztürk’ü Gözaltına Aldı
Sosyal medyada paylaşılan güvenlik kamerası görüntülerine göre, bazıları yüzü maskeli sivil 6 görevlinin, Rümeysa Öztürk’ü çevreleyip telefonunu almaya çalıştığı görülüyor.
Öztürk’ün itirazlarına rağmen, ICE görevlileri tarafından elleri kelepçelenerek gözaltına alındı ve şu ana kadar gözaltıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.
Avukatından Açıklama Geldi
Rümeysa Öztürk’ün avukatı Mahsa Khanbabai, yaptığı yazılı açıklamada, müvekkilinin F-1 statüsüne sahip geçerli bir Türk doktora öğrencisi olduğunu belirterek, gözaltının ardından henüz herhangi bir suçlama yapılmadığını vurguladı.
Öztürk’ün nerede olduğunu bilmediğini ve ulaşılamadığını ifade eden avukatı, Tufts Üniversitesi yönetiminin de gözaltıyla ilgili kendilerine bilgi vermediğini aktardı.
Öztürk’ün arkadaşları ise gözaltına alınmadan önce ailesine haber verdiğini ancak şu an ulaşılamadığını belirtiyor.
ABD’li Senatör Warren’dan Tepki
Amerikalı Demokrat Senatör Elizabeth Warren, Rümeysa Öztürk’ün gözaltına alınmasını “medeni özgürlüklere karşı endişe verici bir saldırı” olarak nitelendirerek, Trump yönetimini eleştirdi.
Warren, son dönemde üniversitelerde Filistin yanlısı öğrencilerin hedef alındığını ve hukuki süreç olmadan insanların ayrıldığını belirterek, bu durumu Anayasa’ya aykırı bulduğunu dile getirdi.
Filistin Destekçilerine Yönelik Baskı Artıyor
Rümeysa Öztürk’ün gözaltına alınması, Trump yönetiminin Filistin yanlısı öğrencilere ve akademisyenlere karşı uyguladığı baskıların arttığı bir döneme denk geldi.
Geçmişte Columbia Üniversitesi mezunu Mahmud Halil’in ve Georgetown Üniversitesi araştırmacısı Badar Han Suri’nin benzer şekilde hedef alındığı biliniyor.